Workshop

Tijdens mijn workshops leer je op een speelse manier in korte tijd een aantal technieken van het boventoonzingen.
De kunst van het boventoonzingen is echter meer dan het toepassen van een techniek. Het gaat ook over 'afstemmen', om open te staan voor, en te luisteren naar de ander, één worden met de ander in klank zonder jouw eigenheid te verliezen. In afstemming met elkaar kan het zelfs zo zijn dat ieder met zijn eigen stem, gezamenlijk één specifieke boventoon zingt. Het lijkt dan alsof deze boventoon als een ijle klank uit het niets ontstaat!
Een bijzondere ervaring!

Kijk in de Agenda wanneer de volgende workshop gegeven wordt.

In de loop van de jaren dat ik nu workshops geef, gaat het naast het boventoonzingen ook steeds meer om bewust te worden van klank én van stilte! Bewust te worden van de klank van jouw eigen stem. Wat is klank? Wat is luisteren? Hoor ik, wat ik hoor? Kan ik achter de klank de stilte horen? Kan ik de klank ervaren i.p.v. alleen maar horen? De ervaring is steeds uitgangspunt voor weer nieuwe klankervaringen.
Het is een weg tot bewustzijn! Het is een weg naar het hart!

In de workshop is veel ruimte voor experimenteren met stem en klank. Het zal leiden tot ontroerende samenzang, tot verstilling én tot hilarische momenten, alles mag er zijn!

In het boventoonzingen is een grote vrijheid mogelijk, er zijn geen regels, lekker improviseren met de stem, voel je vrij en als het even niet zo goed gaat, is het ook weer goed want het brengt je weer tot verrassende samenklanken die je niet kunt bedenken, maar die je wel kunnen inspireren!

Het is geschikt voor iedereen, of je nu veel, weinig of geen zang ervaring hebt en ongeacht de overtuiging die je over jouw eigen stem hebt, is het een mogelijkheid om nieuwe dimensies in je stem te ontdekken. Het enige dat je nodig hebt is de intentie er iets moois van te maken.

Ik organiseer regelmatig zelf workshops, maar verzorg ook met veel plezier workshops voor koren en andere groepen belangstellenden. Kijk in de Agenda wanneer de volgende workshop gegeven wordt.

Wil je deelnemen aan een workshop of wil je op de hoogte gehouden worden van mijn activiteiten stuur mij dan een bericht via het contact formulier.

Reacties van deelnemers

 

Dag Harry,

Je hebt genoten van gisteren, dat was aan alles te zien en ook nu te lezen in je bericht. Je plezier en voldoening heb ik met je mogen delen.
Ook ik heb een heel fijne dag gehad, samen met jou en de anderen. Het is me aardig gelukt ‘verstand’ buiten de deur te laten en ‘gevoel’ in de kring te laten bewegen. Weldadig! Ik was weer even terug in 1971, sociale academie, ‘sensitivity training’. De boventonen heb ik horen klinken. Vanochtend in de badkamer meteen weer even gezoemd en ja hoor: daar waren ze.
Je manier van begeleiden laat voor mij niet te wensen over, zo creatief, vol kennis en ervaring en zo openhartig: een voorbeeld van kwetsbaarheid dat ik gemakkelijk kon volgen.
Het programma was helder, rustig, met een mooie afwisseling tussen werken en pauzeren, met een goede balans tussen doen en praten over. Dat laatste heeft niet de overhand gekregen, al denk ik dat het goed is om die balans goed in de gaten te houden.
We vormden een fijne groep. Wonderlijk dat we als onbekende mensen elkaar zo snel accepteren en dat er alleen al door samen geluid te maken een eenheid in verscheidenheid ontstaat.
Niets meer te wensen? Jawel: namelijk dat ik graag een volgende dag wil meemaken. Dank voor de verwijzing naar Borger. Woensdag 6 februari zal niet lukken. Kees en ik zullen overleggen.
Zei je dat de bijeenkomsten in Borger steeds op de 1e woensdag van de maand zijn?

Hartelijke groet,

Huib L.

 

Hoi Harry,
Wat hebben we gister een leuke dag gehad niet? Leuk vond ik ook het improviseren in de pauze, dat is leuk speels zonder druk op de ketel.
Ben vandaag bij mijn paarden even aan het oefenen geweest, ze keken eerst wel wat vreemd op, haha. Maar ja dat is logisch die dieren zijn ook zo gevoelig!
Zou je mij nog een keer willen zeggen hoe dat muziek instrument heet, die blaasbalg, zeg maar.
He doei en nog erg bedankt, je enthousiasme werkt zeer aanstekelijk!
Groetjes van Nynke.

Dag Harry,
Nog bedankt voor de inspirerende dag gisteren. Ik heb in 1 dag meer geleerd over mijn stem dan in de afgelopen 58 jaar. En nu maar lekker spelen!
Groeten, Arno

Lieve Harry,
Het was inderdaad een bijzondere dag gisteren, ik heb er intens van genoten! En ik vind dat je het zo mooi doet, heel natuurlijk en ongedwongen. Nogmaals Dankjewel! Het heeft me heel goed gedaan. Het heerlijke gevoel werkt nog steeds door, vanmorgen stond ik heel relaxed een uur! In diepe meditatie. En ik heb een vraag; kun je me de titel geven van de heerlijke muziek die je hebt laten horen, en waarop we zo fijn konden dansen? Dan kan ik dat nog eens beleven en delen met anderen.
Een zonnige dag,
Lieve groet, Sandra

reactie op de inspiratie dag:
Hallo Harry, Even een bedankje voor de fijne workshop. In héél korte tijd wist je een ervaring neer te zetten, ik heb genoten.
Dank je wel Groet van Anneke de Boer

Op Gele Boventoon Zon-dag hebben Herman en ik met volle overgave, liefde, vreugde en resonantie genoten van een workshop Boventoon zingen in de prachtige Olde Karke van Echten. Gele Boventoon Zon. De zon was er volop. De boventonen ook. Wauw! Zoveel resonantie. Dat kan niet anders dan een Supermooie Lichtrijke Klankvolle belevenis zijn. Geweldig fijne mensen. Prachtige stemmen. En gaaf gaaf gaaf toen ik op een gegeven moment mijn eigen klank in mijn hele lichaam, in al mijn cellen, ja zelfs tot in mijn voeten en mijn tenen letterlijk voelde Trillen, Vibreren

Ik had tranen in de ogen bij het luisteren naar die innerlijke vibraties van mijn cellen en organen.
Ik werd zielsgelukkig toen mijn naam aan de beurt was om toegezongen te worden, de koordansers zongen het ZO lief en ZO zacht en ZO krachtig. Mijn lief was meteen in Jordanie.

Aaaah. Lang geleden.
Lang geleden dat ik de hele dag op blote voeten liep.
Lang geleden dat ik Oerklanken zong vanuit mijn buik en mijn hart,
dat ik op blote voeten stampend en zwetend danste, vol overgave, op Tibetaanse trance gespeeld door een Joods meester Max Pashm.
Lang geleden dat we ballen overgooiden en met brede blikken de juiste vingen in onze handen.
Lang geleden dat we klankballen overgooiden,en met gespitste oren de eigen tonen volgden.

Lang geleden dat we Boventonen zongen, maar het was alsof ik nooit anders gedaan had en en oh-oh-oh wat is dat GAAAAAF!

Written on my skin, for sure.
Zo resonant, zo boventoon, zo Ik Lief Jou en Alles was het vandaag

Lieve Harry,
Bijzonder om in Echten te zijn. Bijzonder dekt de lading niet en op het moment is er geen passend woord dat zou kunnen beschrijven wat er daar gebeurde. Ben enorm geraakt door de passie en de eerlijkheid waarmee je de dingen doet. Bescheiden krachtig, zorgvuldig, met stevige en soms in kwetsbare openheid. Ben geraakt door de verschillen in klank en kleur en de taal die het spreekt, de verwondering en het gevoel van dankbaarheid om daarin te mogen delen, het dragende van de trilling, de openheid en vreugde die het bracht, het gevoel van verbondenheid waarin ieders persoonlijke kracht soms zacht samenkwam, een gevoel van verlegen zijn los mogen laten in het dragende en breekbare daarin, mogen ontspannen in de losheid en de humor die het bracht, mogen genieten van de ontspanning die bij anderen verscheen, kunnen berusten in een onzeker voelen in ruimte mogen innemen, er gewoon mogen zijn, in de klank en in het loslaten van de klank, merken dat er zoveel klank is, zoveel vibratie, zoveel uitnodiging om die klanken te exploreren en vrij te laten.
Voelde pas op de terugweg hoezeer de indrukken doorspeelden en een scala aan emotie opriepen.
Heb mijn hart in Echten verloren en vind het terug in mezelf.
Dank je wel, Harry, voor je vertrouwen in deze mooie ontmoeting.
Lieve groet Johanna

Beste Harry,
nogmaals bedankt voor de workshop boventoonzingen van afgelopen zondag.
Ik vond het een heel bijzondere ervaring. Niet eerder ervoer ik zo intens stilte. Niet eerder was ik me überhaupt bewust van trillingen in mijn lichaam bij het zingen, laat staan zo verreikend. Niet eerder hoorde ik zulke mooie boventonen. Ik vond het fijn om hier deel van uit te maken. Ik heb me behoorlijk ver buiten mijn "comfort zone" bevonden en dat lukte mede door jouw houding. Het lukte je wat mij betreft heel goed om een veilige sfeer te creëren.
Ook bedankt dat je ruimte liet en zelfs extra aandacht gaf aan mijn mondharpen.
Met vriendelijke groet, Steven Korthout

Goedemiddag Harry, op deze stralende zomerse dag wil ik je nog een woord van dank zenden: vanuit de stilte luisteren naar geluiden...... Met name het spel, bij jezelf blijven én buiten waarnemen. Ik oefen nu door stil te zijn en de diverse geluiden te horen: de vogels, machines, gepraat. Dank je - een weg om op een andere wijze met aanhoudende storende geluiden om te gaan. In plaats van focussen op één geluid - bij mezelf blijven en ook de vogels en het geruis van de bladeren horen. Ik was al bezig om te proberen vanuit Zen het geluid waar te nemen. Maar nu heb ik een handreiking, die voor mij goed is!!
Word graag op de hoogte gehouden van je workshops.
Groet, Louise

Erg genoten van de workshop die je gisteren in Stoutenburg gaf. Mooi zoals je ons de eenvoudige technieken leerde én de mentaliteit erachter, waarvan je zelf het grootste voorbeeld was: zingen met je hart, open naar je omgeving, luisterend gewaarworden hoe dat mysterieuze klankspel zich ontwikkelt.
Dank je wel.
Guy Dilweg

Hierbij wil ik (wij) je nogmaals hartelijk bedanken voor de fijne workshop Boventoonzingen van afgelopen zaterdag. Ik vind het leuk om je de foto's toe te sturen waar jij ook opstaat. Wij zijn blij dat wij jou uitgenodigd hebben. Het ga je goed
Hartelijke groetjes – Coby

Ik wil je nogmaals bedanken voor de fijne zondag. En ik wil graag nog tegen je zeggen dat ik je enorm gegroeid vind. De rust die je uitstraalt, de zekerheid waarmee je dingen overdraagt terwijl je tegelijkertijd volledig bij de vragen van een ander bent, de doordachte aanpak van werkvormen (ondanks je experiment tussendoor) en zo kan ik nog wel doorgaan.
Knap hoor Harry.
Johan

Wat was dat een bijzondere middag in het kerkje in Echten afgelopen zondag. Heel leuk om zo met je stem bezig te zijn en te kijken wat die allemaal kan en van dat speelse houd ik ook wel.
Het mooiste was echter wat gebeurde in het laatste kwartier; daar krijg ik echt rillingen van, zo mooi, het was net of je een klankbad kreeg en..... super gedaan het is wel te zien dat je hart erin ligt, mooi om te zien.
Marijn

We hebben ook genoten van de dag. We zingen af en toe samen en we hebben ook al voor anderen gezongen! Die worden dan meteen enthousiast en willen ook bij jou oefenen.
Anneke

We vonden het een leuke middag en hebben erg genoten van het zingen en de wijze van lesgeven. Het was een leuke manier van samen zijn. Ik voelde me bijv. minder eenzaam, tijdens de harmonieuze ontmoetingstochten in t karkje.
Kortom een aanrader.
Bert